Historie

Historie

Vanuit veranderende inzichten in de landbouw door de geschiedenis heen is er veel dynamiek in het runnen van een boerderij. Niet alleen de vormgeving van het gebied veranderd, ook aan de huisvesting voor het vee worden steeds andere eisen gesteld: gebouwen krijgen andere functies en het landschap is voortdurend in ontwikkeling.

De-Dompt

De geschiedenis van de Annehoeve op de Dompt te Elsendorp is hier een goed voorbeeld van.
De Annehoeve is gebouwd in 1910-1912 als model-ontginningsboerderij. Dit gebeurde door de Heidemij in opdracht van de familie Van Musschenbroek onder leiding van architect Karel Muller. Het was in de tijd van de grote peelontginningen en o.a. vanuit de Dompt is de Gemertse Peel verder ontwikkelt.

De bouw van de Annehoeve en de eerste steenlegging door Anne van Musschenbroek

Na de grote brand en herbouw in 1926 werd het complex Hoeve de Dompt genoemd.
De familie Van Musschenbroek heeft het landgoed ondertussen overgedragen aan de Heidemij. Uiteindelijk is het landgoed in kavels opgedeeld en verkocht tijdens een grote veiling in De Keizer in Gemert (1936).

Onze grootouders familie Delissen – van de Brand kopen in deze periode de boerderij met een aantal huispercelen. Er wordt volop geboerd en zoals gebruikelijk in deze tijd had men een gemengd bedrijf met varkens, kippen, koeien en akkerbouw – men verbouwde voornamelijk voer voor het vee. Voor het landwerk wordt veel gebruik gemaakt van paarden, maar uiteindelijk zijn zij verdreven door de mechanisatie, tractoren en werktuigen. Mede of juist door de mechanistie kunnen bedrijven groeien en meer koeien gaan melken.

Naamloos-3

Op de Dompt is een nieuwe generatie aangetreden en onze (schoon)ouders bouwden een extensief melkveebedrijf op, de kippen en varkens maken plaats voor koeien. Men houdt het hier bekende Maas Rijn en IJssel (MRIJ) vee, de nazaten van deze koeien lopen tot op de dag van vandaag nog rond op ons bedrijf. Het bedrijf is eind jaren zeventig overgegaan naar de opvolger en nu boert alweer de derde generatie Delissen op de Dompt.
Zoals gezegd bestaat ons vee nog altijd uit MRIJ koeien. Ze kleuren mooi roodbruin in het landschap, ‘n compact stevig dier.
De jongvee opfok doen we zelf. Op het land verbouwen we maïs als aanvulling op het rantsoen van kuilgras (winter) en de verse weide waar de koeien zomers zelf hun eten bij elkaar grazen.

Door de groei van het dorp Elsendorp wordt er landbouwgrond onttrokken voor woningbouw. Het dorp is geheel gebouwd op grond van het landgoed Annehoeve op de Dompt en bijna aan onze boerderij vast gegroeid.
Door de verschillende omstandigheden en het overgaan van een gedeelte van het gebouw in andere (familie) handen komt hierin ruimte voor een ander invulling. Na een lange voorbereidingstijd en plannen maken is er in dat gedeelte een recreatieve richting gerealiseerd.

Gasthoeve De Dompt

Graanoogst